piątek, 27 stycznia 2012

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Witam ,Dziś dodaję przepis na pyszną tartę :)Na samym początku nie byłam przekonana co do szpinaku ale okazało się że moje obawy były niepotrzebne :)

Potrzebne składniki :

Kruche ciasto:
-200g mąki tortowej]
-100g zimnego masła
-1 jajko
-3 łyżki zimnej wody
-1\2 łyżeczki soli

Farsz:
300 g mrożonego szpinaku
400g filetów z łososia ja dałam łososia wędzonego
około 6-7 łyżek startego  sera oscypka :)
żółty ser do posypania
3 małe pomidory
pieprz


 

                                                     Sposób przygotowania

Przed rozpoczęciem należy rozmrozić szpinak .

Na stolnicy przesiewam mąkę z solą .


Masło kroję w kostkę ,dodaję do mąki  i siekam dużym nożem by połączyć ze sobą składniki.















Jajko roztrzepuję z wodą ,dodaję do ciasta i zagniatam .











Z ciasta robię kulę owijam ją w folie aluminiową i wstawiam na godzinę do lodówki by się schłodziło.

















Formę do tarty smaruję masłem .
Ciasto wyjmuję z lodówki na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowuje .


Następnie wykładam formę do tarty ciastem nakłuwam widelcem i ponownie wkładam na 10 minut do lodówki.



Nagrzewam piekarnik do 180 stopni .
Tartę wyjmuję z lodówki wykładam papierem do pieczenia i na wierzch sypie fasolę która sprawi że tarta bd miała ładny kształt :) i piekę ja przez 15 min.


W tym czasie przygotowuje farsz .

Rozmrożony szpinak przekładam na patelnie i smażę by odparowała woda jest to bardzo ważne gdyż woda w tarcie jest nam całkowicie zbędna :)

Po odparowaniu wody kroję  łososia na małe kawałki i dodaję do szpinaku .razem dalej wszystko podsmażam na małym ogniu .

W następnej kolejności dodaję pomidory również pokrojone w kostkę 

Na końcu dodaję starty ser oraz pieprz do smaku i całość podsmażam jeszcze przez około 2 min .I tak powstał nam farsz .

Po 15 min wyjmuję tartę z piekarnika .Zdejmuję  papier i roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka  dokładnie smaruję . (szczególnie ważne jest by posmarować boki tarty )

Następnie wkładam ją jeszcze na 5 min do piekarnika.
Po 5 minutach wyjmuję tartę i wykładam ją farszem na wierzch posypuję serem żółtym .

 Tak przygotowaną tartę piekę w piekarniku jeszcze przez 20-25 min .

Wynik końcowy :)


Smacznego :)